Червено символика и значение на цвета

    Червеният цвят е един от основните цветове и е цвета с най-ниска вибрация, а срещуположен на него с най-висока вибражия е лилавия. Има схващане, че не трябва да се смесват два силно вибриращи цвята в едно, защото това действа натоварващо.

    Червеният цвят не трябва да бъде подценяван, има много истории, изследвания и дълга история на символизъм, затова и не трябва този цвят не трябва да бъде подценяван. Колкото и „слаб“ да е на вибрация, червения цвят крие много силна и неподозирана енергия. Усещам го като с подобна енергия на жълтия, защото както в жълтото има една сенчеста част, така и в червения дебне нещо...

    Емоционално и психологическо значение на червения цвят

    Червеният цвят символизира енергия, сила, страст, любов, сексуална енергия, обостря вниманието, но също така има и агресивна страна.

    Тук се сещам за един абзац от книгата на Наполеон Хил – „Мисли и забогатявай“, където ако помня добре имаше глава в която се описваше за силата на сексуалната енергия. В нея се описваше, че вместо да я прахосваме напразно, можем да я използваме, тъй като тази енергия е с огромен потенциал.

    Връщам се обратно към червения цвят, тъй като затова сме тук все пак, нали? Една друга асоциация и символика, която всеки има за червения цвят е кръвта, а кръвта е сила и енергия, по нея текат реки и пътища, които ни водят  към съществуванието и към живота. В библейски аспект, този цвят има още по-силна символика, защото се свързва с кръвта на Иисус, който дава живота си в замяна за опрощението на човешките грехове. Можете да видите как тази символика и вяра се преплита и в дрехите на католическите кардинали, които са в червено или имат червен елемент по себе си.

    Червеният цвят е и цвета на гнева, на властта, както и на противоположностите. Той извежда от нас силни емоции и чувства, които граничат с дивото, като това отново завърта окръжността към живота и произхода ни. Срещуположната символика на червения цвят е смъртта, края на живота, ето затова този цвят е единствения, който има толкова силни противоположни асоциации и символика.
    
    Поставям ви една задача и въпрос, колко често се среща червения цвят във флаговете на всички държави?

    Плодородието и фертилността и женската енергия са свързани с червения цвят, огъня и опасността също. Този цвят приковава погледа така, както никой друг не може. Художниците са знаели за тази негова сила, още преди въобще да има наука за цветовете, те са обичали червения цвят и са го ползвали със замах. Класическите художници са го използвали за създаване на силни контрастни петна и акценти, да подчертаят движение или фрагмент по картините си.

    В много култури червения цвят символизира късмет и радост, отново ви препращам към Азия, където булките носят червено, символизиращо плодородието и късмета. В Индийската култура и традиции, булката също носи червено сари. В Африка този цвят се асоциира със смъртта и отново срещаме дуалността на този цвят и как може да го разчитаме в двете крайности.
Символиката на страха в червения цвят, е защото го свързваме с първичния страх и асоциация за опасност, огън, лава и избухващ вулкан.

    В края на публикацията ще ви оставя линк към табло за вдъхновение в Pinterest. Освен него ще намерите и тест на Ишихара за да проверите очите си както и връзка към статия за първата чакра, която е обозначена в червен цвят.

    История на червения цвят

    Червеният цвят не е само един от основните цветове, но той е един от първите цветови пигменти (червена охра) използвани още в праисторическите рисунки, които може да намерите в пещери като Ласко, Алтамира, така и в Лаас Гаал.

    Начина по който са добивали червения цвят векове назад е бил чрез използването на глина в която е имало специфичен минерал придаващ червеникав отенък на име хематит. Червеният цвят заедно с черния и белия са били най-първите цветове използвани от времето на палеолита и пещерните рисунки.

    Червения пигмент се е използвал, както за рисунки, така и в керамиката, но също има следи и в козметиката, като тези следи водят началото си от древен Египет. Там червената охра се е използвала за „руж“ или като първообраза на червилото. В културата на древен Египет червения цвят има символиката на победа и живот.

    Ацтеките имали своя тайна съставка за добиване на ярко червен цвят, който използвали за обагрянето на тъкания текстил. Тази тайна съставка била не какво да е, а женско насекомо кошенил, което те изсушавали и стривали на прах. Цветовете, които добивали били силно наситени карминови и червени нюанси, устойчиви във времето. Кармина е бил донесен на континента Европа през 16 век от испанските конкистадори. Днес кошенилът се използва и в козметичната индустрия за червила и други продукти където червеното е основен нюанс.

    Червеният цвят в рекламата и маркетинга

    Червеният цвят е универсален, той умее да грабне вниманието веднага и се разпознава от почти всички култури и държави.

    Цвета се използва тогава, когато се цели да се наблегне и подчертае силно даден акцент в дизайна. Червеният цвят има и по-меки и тъмни нюанси, които клонят към кафяво, което позволява да бъде използван за много и различни проекти създаващ усещане за елегантност, изтънченост и естетика.
 

    В модата и дизайна червения цвят има многобройни имена и цветови палитри, правейки го един от най-често използваните цветове в рекламата. Сещам се веднага за един такъв нюанс на червения цвят, който всеки е виждал и знае, това е запазения и патентован цвят Кока Кола.

    Червеното много добре презентира емоциите и особено силните такива, затова и много дизайнери прибягват до този цвят за създаване на лога. Оставям ви няколко такива в изображения, като можете да направите своите наблюдения и заключения, дали тези лога заявяват веднага това за което са създадени.

    Червения цвят в маркетинга и психологията е цвета, който ускорява сърцебиенето, отново поради нашия психологически и животински инстинкт за внимание. Доказано е че когато сме около този цвят ние ставаме по-агресивни, можем да изядем повече храна и също така да имаме усещане, че трябва да бързаме. Припомнете си кои брандове за бърза храна използват точно този цвят в дизайна си.

    В историята на човечеството, всеки етап и цикъл на човешкия живот и еволюция има своя доминиращ цвят. По този начин можем да си направим извод за историята и какво е преживявало човечеството в онези важни точки на развитие.

    Съвета на дизайнера е да внимавате с използването на червения цвят, тъй като той може да предизвика неправилна емоционална реакция. Добре е да използвате точните нюанси или такива, които са по-леки и нежни, ако искате да подчертаете женската енергия. За да привлечете вниманието използвайте по-ярките тонове, като внимавате те да бъдат в малко количество и положени на правилното за целта място. За да се балансира енергията на червения цвят е добре, той да бъде подчертаван с цветове, които му подхождат и които да го балансират, тъй като цвета е доста силен самостоятелно и може да натовари съзнанието. Също така е добре да се избягват цветови комбинации, които буквално се „бият“ с червения цвят, карайки съзнанието ни да се смущава и напряга.

    Доказано е от психолози, че червения цвят в уеб сайтовете и онлайн търговията подтиква клиентите да купуват или да прибягнат до реално действие.

    Бих ви препоръчала да избягвате използването на червения цвят за интериор на кухня, тъй като цвета възбужда сетивата и има голяма вероятност да си похапвате повече. Като цяло цвета трябва да е пестелив, знам че много хора го предпочитат, но в големи количества може да има обратен ефект. За тези от вас, които обичат този цвят и искат той да присъства в интериора,  препоръчвам да използвате мебел, лампа, ваза, рамка или цветови петна в червено, които да са акцент. Поставете ги на място, където искате очите да се спират.
   

    Ще се радвам да ми дадете обратна връзка, дали тази рубрика ви харесва? Може да ме намерите в социалните мрежи и да ми пишете @mon.ame.desing
 
Бонус 1 - Pinterest вдъхновение
Бонус 2 - Очен тест на Ишихара
Бонус 3 - Първа чакра Муладхара
- EN
 
    С обич Вики