Лилаво символика и значение на цвета

    Лилавият цвят в някой държави и не само е един от цветовете, който най-малко се харесва на мъжете и жените. Също така цвета е в двете крайности или е много харесван или въобще.
Не мога да твърдя това за себе си защото лилавото ми е любим цвят, особено когато го събера с още един любим цвят.

    Емоционално и психологическо значение на лилавия цвят

    Лилавото е резултат от смесването на червения и синият цвят и носи тяхната енергия. Когато сме отегчени и ни липсва заряд лилавия цвят играе ролята на перфектния стимулант за креативност и вдъхновение, той умее добре да раздвижи въображението.

    Като цяло този цвят е положителен герой и освен всичко изброено, лилавия цвят символизира мистицизъма, мъдростта, състраданието, като умее да окуражава и да повдига настроението у хората, които го наблюдават. Лилавото буди доверие, a хората които го харесват се характеризират с жаждата за собствена идентичност, обич към уникалните неща и желание да се открояват.

    Лилавия цвят има значение и се приема като цвета на мира, одухотворяването, любовта, но също както с другите цветове, всеки човек има различен толеранс и вижда по различен начин енергията на този цвят. Добре е да се внимава и ако сте чувствителни или не се намирате в много добро емоционално състояние, то по-добре избягвайте да се срещате с него.

    Цветовете могат да говорят вместо вас, когато имате среща или събитие обърнете внимание към какви цветове прибягвате, замислете се защо подбирате тях. Това важи и за нашето ежедневие, обърнете си внимание кои са вашите любими цветове и променят ли се те през годините. Ние всички сме емоционални същества и винаги има причина, която обуславя любовта ни към даден цвят.

    В края на публикацията ще ви оставя един от моите любими личностни тестове, които имат пряка връзка с цветовете и психологията.

    История на лилавия цвят

    Лилавия цвят се свърва с кралските особи и лукса, тъй като само те са можели да го носят на одеждите си. Това е било така, защото в древни времена самият процес за добиване на багрила е бил много скъп и трудоемък. Точно поради тази причина този цвят се е срещал изключително рядко и е бил достъпен само за кралските особи, като дори цената за багрилото е била по-висока от тази на златото.
    Всяка култура има свои предпочитани цветове, има такива където ако носите определен цвят се счита за обида, затова е хубаво да познаваме традициите и да се интересуваме от цветовете, защото те правят много повече от това, за което ги приемаме.

    Лилавия цвят в рекламата и маркетинга

    Тъй като лилавия цвят се свързва с лукса, то много брандове които се стремят към тази нисша използват именно този цвят. Ако ви предстои да създадете свой бранд и искате той да бъде приет като луксозен, спокойно може да се насочите към този цвят. Препоръката ми към вас е да се свържете с професионален графичен дизайнер, който по най-добър начин ще намери подходящата цветова схема за вас, съобразена с теорията на цветовете (цветознание и наука за цвета), психология на цветовете и тяхното значение, вашата дейност и позиционирането ви на пазара като марка.
 

    Това е един вълшебен процес на създаване и тук бих си позволила да ви кажа, че ние графичните дизайнери не редим тук и там едни изображения, форми и картинки, а използваме набор от знанията, усилена интелектуална работа, която често е свързана с голяма палитра от умения. Една част са знанията, дарбата и заложбите на всеки, усещането за форма, композиция, история на изкуството, модерното и съвременно изкуство, психология и голяма доза емпатия, която ни позволява да усетим вас като клиенти.

    Ако държите на това, което създавате или което сте създали, намерете най-добрия начин да го покажете пред света, не се задоволявайте с ниско качество, защото в днешно време пазара е претрупан от всичко по много и вие трябва да намерите вашата визия. Не копирайте и не ставайте подобие на други, търсете винаги своя глас и достойно място сред другите.

    С времето тази рубрика ще се развива, тъй като тя е част от професията ми и бих искала да споделя с вас своите познания. По този начин вие самите ще натрупате знания и ще разбирате по-добре изкуството и дизайна, ще може да откривате скрития замисъл в илюстрациите и дизайна.

     Ще се радвам да ми дадете обратна връзка, дали тази рубрика ви харесва? Може да ме намерите в социалните мрежи и да ми пишете @mon.ame.desing
 
Бонус 1 – цветен тест за личностно оценяване
Бонус 2 - видео как да боядисате текстил в лилаво без да изпозлвате токсични бои

 
 

    С обич Вики