Жълто символика и значение на цвета

    Жълтият цвят е един от трите основни цвята от които при смесване се получават останалите цветове Той не може да бъде създаден от смесването на други два, като например зеления цвят. Дълги години жълтия цвят хващаше прах в съзнанието ми поради няколко особености, които намирах за смущаващи. Едната беше, че този цвят може да буди емоция на студенина, отдръпване, така и на страх. Затова много време бягах и не използвах този цвят, докато не се свързах с енергията и символиката му и не овладях силата на неговото излъчване.

    Емоционално и психологическо значение на жълтия цвят

    Жълтия цвят символизира оптимизъма, интелектуалността, радостта, ентусиазмът, креативността, но има и своята тъмна страна, също като Луната.

    Все още подхождам с внимание към този цвят, поради това че в него има специфична енергия, която е като будуващото слънце – взривоопасна.

    Разбирам го така, трябва да бъдеш внимателен с жълтото, защото вместо да подчертаеш нещо, може да разрушиш това, което искаш да създадеш. За жълто се изисква финес, усещане за баланс и търпение за да го овладееш, а след това имаш завинаги една от най-силните карти в дизайна и не само. Цвета е много силен и това е причината той да се намира и в двете крайности. Колкото положителни черти има, толкова са му и отрицателните. Жълтото е като една нестабилна субстанция, може да ни опияни и опитоми, ако не сме внимателни и не познаваме характерът му.

    Част от негативите с които го свързват са страхливост, завист, нервност, депресия, емоционална нестабилност и други.

Отправям ви една задача, погледнете жълтия цвят с отпуснато съзнание, оставете изцяло вашата интуиция да ви подаде асоциации за този цвят. Запишете ги и се опитайте да ги групирате на положителни и отрицателни. Пребройте резултата и ще разберете дали този цвят е за вас или не, ако положителните са повече, то вие ще се харесате и ще намерите общ език.

    Жълтият цвят е цвета с най-силна яркост в спектъра и следвайки  логиката, почти всеки човек да го свързва със слънцето, както направих и самата аз. Този цвят е топъл и гледайки го от този ъгъл, можем да го свържем и с радостта, щастието, оптимизма, надеждата да не забравяме и лятото. Точно в момента можем идеално да свържем сезона с този цвят.

    Друго преимущество на жълтия цвят пред останалите цветове, е че е силно стимулиращ поради високата си яркост, карайки ни да се чувстваме по-енергични и будни. Доказано е че този цвят подпомага подобряването на паметта.

    Слънчевия сплит – Манипура е третата чакра, която се намира в центъра на коремната област и се изобразява в ярко жълт цвят. Това е чакрата на нашия емоционален живот, от нея извличаме своята сила, мъдрост, воля, тя отговаря и за нашето его. Както жълтия цвят в тъмната си страна се свързва със страха, така и тази чакра показва от какво сме изковани и се счита за центъра на страха, който е една от най-силните негативни емоции.

    В края на публикацията ще ви оставя линк към табло за да се вдъхновите, колко много приложения може да има жълтия цвят.

    История на жълтия цвят

    Един от най-старите съществуващи пигменти на жълтия цвят е охрата. Пигмента е добиван от естествен минерал охра. Може да намерим следи и да видим рисунките по стените на  пещерите още от най-древни времена. Жълтият цвят е един от най-старите цветове, открит в папируси датиращи от времето на древен Египет. Този цвят също като другите в древни времена се е добивал с голяма трудност. Някой художници са били толкова ексцентрични в търсенето на ярко жълто, че днес тези техни процеси за добиването му биха ви се сторили налудничави.

    Косите на древногръцките богове са били изобразявани с жълто, като нека не забравяме образа на бога на слънцето - Хелиос.

    Жълтия цвят има прилики с лилавия по отношение на факта, че в някой държави и култури, тези цветове не се приемат по един и същ начин. В Китайската култура жълтия цвят е свързан силно с историята и културата им. За тях този цвят символизира щастието, мъдростта и също така означава една от петте посоки – средната. В китайския символ Ин е женската енергия, а Ян е мъжката и тя е представена в жълто.

    В Япония жълтия цвят е свещен, за тях той символизира смелостта. Има традиция, по-малките ученици в Япония да носят шапки с жълт цвят за да могат да бъдат по-лесно забелязвани с цел безопасност.

    Жълтият цвят в рекламата и маркетинга

    Жълтото грабва погледа, затова и често ще го срещнете в рекламата и брандинга. За пример, сетете се за едни от най-известните вериги за бързо хранене. Силния интензитет на яркостта му го прави перфектния партньор за контрастни петна, а неговия най-добър партньор е черния цвят. Сигурна съм, че веднага ще се сетите за поне една такава цветова комбинация на жълто и черно.
 

    Жълтият цвят се ползва с голямо внимание в света на графичния дизайн и не само. Както споделих в по-горните редове е добре да се познавате с цвета и да знаете кои нюанси да използвате. Цвета се използва често за будене на внимание и усещане за сензация.

    Моя личен съвет като дизайнер към вас е да се запознаете много добре със символиката на жълтия цвят, както и с теорията на цветовете. Да обърнете внимание по какъв начин се тълкува цвета в различните култури за да не се получи обратен ефект. Като цяло избягвайте използването на жълто като основен цвят или да създавате бранд изцяло в жълто. Това ще накара зрението и съзнанието на всички да се напрегне от внимание.

    Ще се радвам да ми дадете обратна връзка, дали тази рубрика ви харесва? Може да ме намерите в социалните мрежи и да ми пишете @mon.ame.desing
 
Бонус  – Pinterest вдъхновение
 
    С обич Вики