Зелено символика и значение на цвета

    Зеленото е най-прекрасния цвят за моите сетива и това не е случайно. Зеленият цвят е често срещан, виждаме го навсякъде около нас, все пак та той е доминиращия цвят в природата. Свързваме го с късмет, спокойствие, богатство, щедрост, но и със здраве и лечение, тъй като от древни времена са се използвали именно билки и определени храни като начин за лечение.

    Емоционално и психологическо значение на зеления цвят

    Една от символиките и значението на зеления цвят се свързва с плодородието. Той е продължение на връзката ни с природата и земята. Циклите на растенията, плододаването и отглеждането на храна от семенца, растящи и преминаващи през всички свои цикли на развитие.

    Друга символика и значение на зеления цвят е тази, че той носи късмет. Много хора го свързват точно с това значение, например зелената четирилистна детелина, която когато бъде намерена се счита като предсказание за голям късмет. Друг интересен пример са леприконите, които са митологични създания от ирландския фолклор, облечени в зелени одежди от глава до пети. Тези малки същества са прочути с несметните си богатства, които мнозина продължават търсят и до сега.

    Зеленото има силата и символиката да носи успокоение, комфорт, сигурност и топлина в нашето съзнание. Често свързваме цвета с усещането за дом и това не случайно. В инстинкта ни е да търсим и да бъдем вечно свързани със земята и природата. Къде намираме баланс и спокойствие, когато имаме нужда да изчистим съзнанието си? Да в природата, горите и планината, сред цветята у дома или работейки в двора на нашата градина. Това е инстинкт, който винаги ще ни помага да намираме правилния път към баланса и да връщаме позитивизма в себе си. В зеления цвят винаги можем да намираме вдъхновение.

    Кога ни липсва зеления цвят и какво означава тази липса. Зеления цвят както и другите основни цветове имат място и символика в чакрите. Например лилавия цвят е свързан с Коронната чакра – Сахасрара. При зеления цвят се обръщаме към сърдечната чакра - Анахата. Тя се свързва с това да приемаме себе си както и да се учим на приемственост, любов, състрадание и искреност. Когато има дисбаланс в нас ние можем да си помогнем, подхранвайки сетивата си със зеления цвят обкръжавайки се с нето. Това което казва Садгуру за цветовете е нещо в което вярвам и самата аз. Те не са това което си мислим. Всеки цвят е такъв, защото светлината рефлектира и задържа всички цветове, рефлектирайки само в един конкретен, например зеления и това е причината да виждаме цветовете точно по начина по който ги виждаме.

    В края на публикацията ще ви оставя видеото, което силно резонира на разбирането ми за цветовете на Садгуру.

    История на зеления цвят

    Зеления цвят е вторичен цвят, също като лилавия тъй като се образува от други два цвята. За да получим зелено трябва да смесим жълт и син цвят.

    В древен Египет зеления цвят се е свързвал със значението за прераждане, но също така и с живота и растителността. Озирис, египетския бог на смъртта и задгробния живот е бил изобразяван със зелена кожа. За да бъде използван този цвят първо е трябвало да бъде създаден зелен пигмент, който древните египтяни добивали от минерал носещ името  малахит. Те го стривали на прах и го примесвали с други смеси.
    
    В по-късните години през средновековието, зеления цвят е претърпявал много промени в търсене и експерименти за добиването му някои от които токсични и смъртоносни. Това, което най-често се е използвало обаче са естествени материали от растения. Основния проблем обаче се е оказвал трайността на цвета и това, че често той е избледнявал с времето.
Известните художници често сами забърквали своите маслени бои в търсене на подходящи цветове. Днес в съвремието това се среща рядко, макар да е един много интересен и любопитен процес.

    Зеленият цвят в рекламата и маркетинга

    Човешкото око може да разпознава много повече нюанси на зеленото, това е и причината камерите за нощно виждане да са оцветени в зелен цвят.

    Това също е и мотив, зеления цвят да се използва широко в маркетинг и рекламата, но има една уловка и тя е че трябва да използвате правилния нюанс на този цвят.

    Почти във всяка една марка и бранд присъства зеления цвят, може да не е основен или водещ, но дизайнерите винаги намират начин да го въведат. Причините са много, начина по който влияе на психиката на повечето хора и фата, че всеки го свързва със значението за късмет, изобилие, сигурност и богатство.
 

    Моята препоръка към вас е да си отговорите на въпроса – Какво искам да кажа с моя бранд или марка на публиката? След това да помислите дали има място за зеления цвят, консултирайки се с професионалист в сферата на графичния дизайн. Вече имате своите нови познания за символиката и значението на зеления цвят и това ще ви помогне неимоверно много.
В рекламата зеления цвят символизира движение, растеж нагоре, действие, също така спокойствие, природа, пробуждане, интелект, обучение, независимост, просперитет, обновление, плодородие и духовно развитие.

    С времето тази рубрика ще се развива, тъй като тя е част от професията ми и бих искала да споделя с вас своите познания. По този начин вие самите ще натрупате знания и ще разбирате по-добре изкуството и дизайна, като и ще можете да откривате сами скрития замисъл в илюстрациите и дизайна ми.

     Ще се радвам да ми дадете обратна връзка, дали тази рубрика ви харесва? Може да ме намерите в социалните мрежи и да ми пишете @mon.ame.desing 
 
Бонус 1 – Pinterest вдъхновение
Бонус 2 - видео на Садгуру - Значение на цветовете при духовното търсене

 

    С обич Вики