Защо не бихме могли да живеем без изкуство

    Днес бих искала да поговоря с вас за изкуство. Право на всеки един от нас е да се докосне до създателя, чрез творческата енергия, да запалите и запазите тази негова искра на сътворение. Тази искра осмисля земния ни живот и е огъня, който поддържа радостта, смисъла, жаждата да търсим щастие, да виждаме хубавото дори и в лошите неща и да се радваме на това което имаме, бъдейки тук и сега. Живи за живота.

    Изкуството е сила. Изкуството е енергия, изцяло родена от креативността, въображението, чувствата, емоциите и вътрешното богатство което душата ни носи. Изкуството казва в пъти повече отколкото една дума. Ще накара гърбът ни да настръхне, да усетим електричество по тялото си, да вникнем толкова надълбоко в себе си колкото нищо друго не би могло. То заражда катарзис в нас, мотивира ни да се борим в името на щастието, връща надеждата и смисъла за живот, чрез силата му да стимулира зрение и емоции водещи към действия.

    Боли да виждам, че сме толкова разделени от него, че не можем да се докоснем, защото не всеки има средствата да си позволи да закупи авторска творба. Една от причините да създам Moname design (в превод от френски език - душата ми) е защото искам всеки да може да се докосне до него. Да, моите принтове и акварели вероятно нямат тази стойност като на най-великите майстори и класици (не се и поставям там), но те са създадени с цялата ми душа и в тях има нещо. Те са създадени в името на изкуството и в името на това, да запаля отново тази искра на твореца във вас.

    Защо не бихме могли да живеем без изкуство, в какво се изразява силата му и с какво то ще ви помогне да подобрите начина си на живот.

    Една от причините е че изкуството развива креативното мислене и въображението, позволявайки ви да мислите извън стандартните решения и да излизате от трудни ситуации. Въображението, което е подхранвано и развивано чрез изкуство от ранна детска възраст ще бъде винаги до вас като сигурно рамо и приятел на който винаги може да се опрете. Не подценявайте това, умение което се развива благодарение на изкуството.

    От проведени психологически изследвания на група хора на които са били показвани картини от великите класици е установено, че без съмнение визуалното възприятие на изкуството е довело до силно увеличаване на кръвния поток в мозъка с нива подобни на тези гледайки любим човек. Друго доказателство, което е установено от учените свързано с изкуството е това, че то помага развитието на целия мозък, подобрявайки концентрация, съсредоточаване, фина моторика и умението да мислим стратегически.

    Изкуството е единствения метод чрез който изразяваме емоциите си без думи, както и начин да разтоварваме, осмисляме и да се справяме с тях по един терапевтичен начин. Особено голяма сила виждам в това негово качество при малките деца, тъй като те все още нямат този механизъм за справяне със силните емоции които преживяват. Това справяне с емоциите може да стане чрез изобразителна дейност, приложно изкуство (тогава когато ръцете са заети умът почива), рязане, лепене, моделин, глина, огъване и създаване на форми, на комикс история, танци, пеене и много други. Това важи и за нас като възрастни. Ние също не сме съвършена машина, която успява да се справя с интензивни емоционални натоварвания, затова е толкова важно изкуството да е част от нашия живот.

    Изкуството ни учи как да се наслаждаваме, да съзерцаваме и търсим историята която ни се разказва под формата на цветове и форми. Развива въображението, осветява, инспирира, мотивира и ни променя отвътре навън. Казва истини и ги показва чрез своя автор, истини които понякога променят животи. В историята изкуството е било много неща, но без него нашия дух не би оцелял.

    Изкуството ни е спасявало и опазвало като дух, в най-тежките времена на човечеството, войни, пандемии, природни бедствия... То е поддържало духа ни жив, давало е тласък и надежда на всеки да се справи и намери светлината водеща го обратно към живота.

    Огледайте се около вас, какво виждате? Цветове и форми, всичко около нас е плод на изкуството и дизайна, всяка извивка по чашата ви за кафе, рисунка или формата на стола ви. Всичко това е родено от нечие въображение, творчество и креативно мислене. Средата която създаваме около себе си е родена от изкуството и играе огромна роля върху възприятията ни. Тази роля е жизнено важна за самите нас, тъй като може да подсили нашите качествата тласкайки ни напред към мечтите и целите, които си поставяме. Обърнете внимание на цветовете в домът си, огледайте се добре. Имате ли картини и тази визуална стимулация, която да ви мотивира и дарява с положителен заряд? Сутрин, когато се събудите какво искате да виждате, какво иска погледът ви да среща? Нужна ли е промяна, каква да е тя и защо?

    За да върна изкуството и за да продължа пътя, който съм избрала създадох календар за 2023-та година, изцяло посветен на тази мисия. Наричам го един необикновен арт календар. Създаден за да ви пренесе в света на изкуство. Той ще ви вдъхновява всеки месец със своята пъстрота, красота, позитивна енергия, както и с неповторимата грация на акварела. Чрез него искам да ви докосна до изкуството, колкото и наивно да звучи това.
 

   Изкуството е щастие. То посява семето на радостта в нас и отваря погледът ни за всичко, което ни заобикаля и имаме даром. Красотата на природата, цветовете на които можем да се радваме, звуците, сезоните, вятъра, усещането за свобода и безкрая.

    Опитах се да бъда кратка, но простете това е тема, която никога не би могла да бъде кратка. Искрено се надявам да съм ви върнала част от искрата и да сте взели нещо от тези думи, което да направи живота ви по-щастлив и изпълнен с повече изкуство.

    С обич Вики