Синьо символика и значение на цвета

    Небето, водата, тъмно синята нощ и планетата погледната от космоса, това е голямото синьо. Синият цвят е навсякъде, той е владетеля на нашето зрително поле на равно със зеления цвят. Всичко което носи като спокойствие и сигурност е подвластно на този цвят. Синият цвят символизира сила и увереност, той е стабилен и много дълбоко свързан с мъдростта на Вселената, която от своя страна живее във всеки един от нас. Синият цвят е петият цвят на дъгата.

    Емоционално и психологическо значение на синия цвят

    Синият цвят обхваща огромна част от обкръжаващата ни зрителна среда, той се среща на равно със зеления в природата и е основен двигател на баланса между земя, вода и въздух. Той е толкова видим и харесван, че това го прави един от най-често срещаните любими цветове сред хората. Този цвят се среща в огромен брой национални флагове на равно с червения цвят.

    Психологически синя цвят подпомага отпускането и разтоварването от стреса и напрежението. Регулира дишането, метаболизма и пулса, което го прави цвета на спокойния ясен и бистър ум. Светлосините цветове подобряват концентрацията, докато тъмно сините подпомагат мисловния процес и съсредоточаването.

    Освен с положително значение, синия цвят има и своите негативни страни, една от тях е усещането и чувството за депресия, студенина, отчужденост и недружелюбност. Трябва да се внимава с количеството на синия цвят, тъй като ако се премине психологическата граница, както с всеки друг цвят, неговите положителни качества се превръщат в нас враг.  

    На английски blue освен синьо се превежда и като тъжен.

    Синьо за кадем или син цвят за предпазване от уроки и зли очи. Някои от боговете са изобразявани в този цвят, например в Индия богът на справедливостта Кришна. В други държави този цвят се асоциира със скръбта, както е в Мексико. Синият цвят се асоциира с много и различни значения, а те са различни за всяка една култура и държава. Цвета може да покаже един от четирите сезона, може да символизира рая на земята, както и една от чакрите – Гърлената, която е изобразявана в светло син цвят. Тази чакра е свързана с гърлото, шията, раменете и ръцете и подпомага комуникацията на духовно ниво. Индигово синият цвят се свързва и с още една чакра – Аджна, която е шестата чакра и се свързва с третото око, духовността и усещането за света.

    Направете си един социален експеримент, подберете дрехи в един тон за всеки ден от седмицата и обърнете внимание как сте се чувствали през деня и как са ви възприемали околните. Това е един добър начин да разберете как отразявате цветовете от ваша гледна точка, както и да разберете за силата на цветовете и тяхната символика.

    В края на публикацията ще ви оставя линк към табло за вдъхновение в Pinterest.

    История на синия цвят

    Синият цвят е един от трите основни цвята, това е така, защото не може да бъде възпроизведен от други два, а при смесването на основни цветове се получават вторичните. Трите основни цвята са жълто, синьо и червено. Синият цвят, индиго и лилавия са цветовете с най-висок интензитет на вибрация.

    Този цвят се среща рядко в храната или сред природата. Малки изключения правят зеленчуци и плодове които са в този нюанс. Това го прави труден за създаване като багрило, подобно на неговия брат - лилавия цвят.

    Древните Египтяни създали първия син пигмент около 2200 години пр. н. е. смесвайки стрит на прах варовик, пясък и минерали като малахит или азурит, нагрявайки ги при висока температура. По този начин те са създавали стъкло със син непрозрачен цвят, който е бил стриван и смесван с други съставки за да се образува паста подобна на боя.

    Синия пигмент за багренето на текстила се извлича от растението - Indigofera tinctoria.  

    Синият цвят като дреха определяща мъжкия пол е въведен след Втората световна война за да покаже и раздели отделни дрехи като мъжки и дамски. В повечето култури синия цвят се асоциира с мъжете, което логично се обяснява със символиката която има. Това обаче не пречи да има държави където не е точно така, например в Китай. Там синия цвят се счита за дамски. Значението и енергията на синия цвят - доверие, стабилност, отдаденост, отговорност, спокойствие и сигурност е нещо което един мъж излъчва и има като качества в себе си, нужни за да предпази и защити семейството до себе си.

    В много общества този цвят се използва за униформи, там където той трябва да говори за защита, отговорност и доверие.

    В изкуството и историята синия цвят има дълга история, от древен Египет, където най-често срещаната комбинация е синьо и жълто (злато), до кубизма и синия период на Пикасо, през архитектурата на съвремието и култа на синия цвят в древна Гърция. Този цвят има свой култ навсякъде.
Синият цвят също като лилавия се свързва с кралските особи и той силно присъства в облеклото им символизиращ увереност, авторитет и мъдрост.

    Синият цвят в рекламата и маркетинга

   Много от иконите за комуникация и лога на компании, които са свързани с тази дейност избират синия цвят. Това до голяма степен ни връща и към връзката му с гърлената чакра и комуникацията. Нищо случайно няма в изкуството на цветовете и тяхната роля в живота ни.

    Синьото в дизайна се счита за консервативен цвят, използва се с тежестта на лилавия, защото има огромен потенциал и сила да буди доверие на подсъзнателно ниво. Хората асоциират брандовете с този цвят като доказани, стабилни и непоклатими в политиката, развитието и поставените цели.
 

    Компании които са избрали синия цвят за своя бранд са Pepsi, IBM, Facebook, Ford, Intel, Visa, HP, Paypal, Boeing, Twitter и прочее. Може да видите връзката с всички изброени до тук качества и символизъм на синия цвят, как биват използвани за да създадат определена емоционална и подсъзнателна връзка. Като всеки цвят, така и синия има своята конкретна нисша и когато тя бива подбрана правилно за съответния бранд, то тогава работата на дизайнера е добре свършена, защото той е използвал силата на цветовете за да разграничи и позиционира правилно мястото на съответния бранд.

    Избирането на правилния цвят може да подпомогне изключително много един бранд. Тогава, когато не е избран подходящ, може да имa силно негативен и отдръпващ ефект.

    Синия цвят е много добре приет във всяка една сфера на дизайна.

    За създаването на маркетинг кампании, повечето бизнеси избират да включат синия цвят в дизайна си поради психологическите му качества да буди доверие и надеждност.

    Много компании чийто основна дейност е свързана с изграждане на доверие между клиент и бизнес избират именно този цвят за своята бранд идентичност.

    Ще се радвам да ми дадете обратна връзка, дали тази рубрика ви харесва? Може да ме намерите в социалните мрежи и да ми пишете @mon.ame.desing
 
Бонус 1 - Pinterest вдъхновение
Бонус 2 - Статия за Пабло Пикасо - човекът, който не спря цял живот да предизвиква реалността

 
С обич Вики