Избор на графичен дизайнер - Как да определите кой графичен дизайнер е подходящ за вас

    Какво е графичен дизайнер?

    Ще споделя личното си мнение за тази професия. То е моя гледна точка, която не желая да налагам на никой.

    Считам себе си като единица със своята индивидуалност, без съществуващи копия. Поне още не знам за тях. :-) За мен всеки един колега в сферата на дизайна е индивидуална личност имаща своята етика, стил на работа и ниво на професионализъм.

    Професионално графичният дизайнер събира в себе си различни професии. Той използва психология, символика, история на изкуството, форми, връзка между елементи, маркетинг, стратегии, цветознание, формообразуване, изобразително изкуство, живопис, графика, скулптура, литература, естетика, критично мислене, композиция, типография и ...

    Като хора ние сме развили ниво на емпатия и чувствителност за да се свързваме с всеки човек. Това обаче не е задължителен елемент. Работата на графичният дизайнер е силно свързана с интелектуалният труд. Да мислим за дизайна, какво иска да каже, да го свързваме с бизнесът, мисията, каузата, целите.

    Ще срещате всякакви графични дизайнери. Ние сме цветни и пъстри. Някои са изключително бързи и следват трендове. Други имат свои принципи на работа и собствен стил на който държат. Трети са експериментатори и не седят на едно място. Четвърти слушат човека, събират от всички цветове и творят. Мислят, работят в отворена комуникация с човека и неговата бизнес идея. Търсят най-добрия дизайн без да налагат своите лични принципи и стил на работа.
 

    Място за самоизява.

    Както в графичния дизайн, така и в илюстрацията имам свой стил. Той се проявява единствено тогава, когато работя за себе си създавайки лични проекти. Не харесвам да налагам своя вкус на всеки, особено що се касае до дизайн. Когато работя с хора, за мен е важно да чуя тяхната история. Да ги опозная, да чуя какво харесват, да разбера мотивацията им да създадат свой бизнес или да последват мечтите си. Задавам въпроси, слушам, мисля, говоря, търся. Държа това, което създавам да бъде построено стабилно върху здрави основи.

    Изпитвам огромна радост от факта, че повечето хора за които работя в последствие стават мои приятели. Ние продължаваме да говорим, а аз продължавам да се радвам на успехите им. Винаги готова да помогна във важен момент или да консултирам. Наясно съм, че отделям повече време в комуникация, ала така се гради доверие. За мен качеството е в пъти по-важно от количеството.

    Като човек, който е срещал и получавал лошо отношение и лош продукт съм решена да покажа, другата страна на медала. Държа на искреност, тъй като съм човек, който казва каквото мисли. Това може да не е за всеки, затова винаги има предварителен разговор с опознавателна среща в която и вие и аз разбираме дали сме един за друг.

    Забележките не ме притесняват. Всеки ден се уча, слушам, анализирам, работя и търся най-доброто в сегашния момент.

    Една от мисиите ми като графичен дизайнер и като бранд е "Да помагам на малкият - голям човек и неговата мечта." Знайте, че аз познавам усилията, силната воля, трудностите, безсънието, фрустрацията, борбата да устояваш пред съмненията си и смелостта да избереш своя път. Това ме изпълва с огромна страст и желание да помагам точно на тези от вас, които смело се изправят пред страховете.

    Вярвам, че когато помагаме на малкото, даваме шанс то да се развие и един ден да стане голямо. Бих желала да оставя спомен в хората за тази идея и един ден, когато станат големи да си спомнят, помагайки по същия начин. Успеха не е дело на една личност, а е споделена работа в екип.

    Виждам потенциала на българина, както и таланта, който носи в себе си. Желая да работя помагайки му да го развие. Смятам, че това е начина заедно да направим положителна промяна. Тя ще е стъпка по стъпка от малко към голямо. Единство, работа в екип, изслушване, гъвкавост, липса на страх от провал и професионализъм.

    За да ви върна обратно в темата на тази публикация, оставям няколко полезни стъпки с които ще си помогнете при избора на графичен дизайнер.

  • Определете своите нужди и цели - преди да потърсите графичен дизайнер, трябва да знаете какво точно искате да постигнете.
  • Разгледайте портфолиото на дизайнера и разберете какъв е начина му на работа. Ако това липсва като информация, помолете да ви я изпрати или направете предварителен разговор. По този начин ще разберете дали той отговаря на вашите критерии.
  • Обърнете внимание на комуникацията и отзивчивостта на дизайнера. Важно е да работите с графичен дизайнер, който е лесен за комуникация и ви изслушва. Готов ли е да отговаря на вашите въпроси.
  • Оценете дали неговите умения и гъвкавост за работа са подходящи за вашите цели. Потърсете дизайнер, чиято естетика отговарят на вашата фирмена идентичност.
  • Обсъдете срокове и цени още преди да започнете да работите. Уточнете своите права и задължения, като такива има и графичния дизайнер към вас, така и вие към него.
    Обичам ви!
    Вики