Бяло символика и значение на цвета

    Бялото винаги е носело символизма на чистота, на ново начало, на живот и доброта, честност и истина. Белият цвят е символ и на мира, но също така и на смъртта.
    
    За мен този цвят е като съвкупност от всички други. Белият цвят има скрита и тиха мъдрост, умее да събира всички около себе си за да им раздаде частица от нея. Учи ни как да откриваме светлината в нас използвайки неговите уроци и учейки ни да се свързваме със собствената си вътрешна мъдрост.

    Емоционално и психологическо значение на белия цвят

    Белият цвят съдържа всички цветове от спектъра в себе си и това го прави неутрален. Той няма любимци и никога не търси конфликт, напротив белия цвят е миротворец. Балансьора в семейството. Понякога го забравяме точно заради това, че никога не търси да е център на вниманието, седи в сянка и се намесва рядко и недоловимо в точните моменти.
   
    Има ли такива хора в живота ви? Бели хора, който са около вас като ангели, без да ги виждате, те ви помагат, а после се оттеглят в своята сянка, до следващия път?

    Това е другата символика на белия цвят, ние всички го свързваме ореола от светлина, с ангелите които бдят над нас и ни пазят. Свързваме белия цвят и със светлината, която идва като лъч от небето възвестявайки, че чудо се е случило. Библейски погледнато белия цвят има огромна и много важна роля, която до голяма степен е оформила символиката с която го свързваме днес.
    
    Психологически разгледан, белия цвят помага на умът ни да се съсредоточи, отново заради неговия неутралитет, той не натоварва съзнанието и зрението, дори напротив. Цвета ни помага да проясним ума, да почувстваме свобода и да намерим облекчение и лекота. На много обществени места този цвят е предпочитан за интериора, точно заради това свое качество, както и заради символизма му с чистотата.
    
    В някои случай, хората създават лоша асоциация с него, свързвайки го с болничната стая, което само по себе си е резултат не толкова от неговите качества, колкото от създадените негативни усещания по време на престоя на такова място. Белите престилки, всички изтръпваме когато ги видим, но това е пак асоциация, която е преди всичко изградена от разбиранията и нравите на всяко едно общество, а не резултат от белия цвят. Все пак и той има сенчеста страна, защото за определена част от хората, цвета буди страх, студенина или може да ни отблъсне поради силния контраст, който създава.
    
    Бялото означава чистота с която свързваме и връзката с морала, с душата и невинността. Бялото се свързва и със снега, което до някаква степен може да се обвърже и със символиката, че той означава и смърт, будейки страх в нас от края на живота. Между светлината и тъмнината, белия цвят е светлината - денят, докато черния е в негова опозиция и винаги тези две противоположности се бият в името на доброто и в името на нас самите. Толкова силно е заложена тази взаимовръзка, че ние на подсъзнателно ниво веднага разбираме символиката, когато тези два цвята застанат един срещу друг.

    В края на публикацията ще ви оставя линк към табло за вдъхновение в Pinterest.

    История на белия цвят

    Бялото е един от първите цветове, които са се използвали в изкуството. За това свидетелстват рисунките, оставени в пещерата Ласко във Франция, която ви споменах в предната публикация за червения цвят. Там на ред с червения цвят ще срещнете и белия, който е бил добит от стрит калцит на прах и тебешир. Тези рисунки датират от преди 18 000 - 17 000 години.

    Белият цвят в древен Египет се е свързвал с богинята Изида, чийто жреци и жрици са се обличали само в бели одежди. Бялото се е свързвало с прераждането и до голяма степен тази символика остава като разбиране щом погледнем какъв е цвета на парчетата плат с които са увивали мумиите.

    В древна Гърция белия цвят е бил свещен и възприеман като светлината. Те са разделяли двата противоположни цвята създавайки символиката между добро и лошо, светлина и тъмнина, както начало и край. Човек винаги се е стремял да бъде повече в бялата страна от колкото в черната, тъй като бялото осветява и показва пътя, докато черния цвят покрива всичко видимо за очите и съзнанието в сянка.

    В древен Рим, хората които са били считани за граждани са се обличали в бели одежди.  Белият цвят във Франция се е считал за кралски. В християнството, белия цвят се свързва с жертвения агнец (Иисус Христос отдал живота си в името на изкуплението на човешките грехове), цвета символизира и човешките добродетели, както и позицията и мястото му сред обществото. Монасите от Ордена на Свети Бенедикт са се обличали в бяло, като във времето този цвят е бил заменен от черния, който се е считал за цвета на покаянието.

    В голяма част от държавите и обществата, белия цвят се използва за сватбената рокля на булката. Символизма го обвързва с чистотата, с новото начало и отделянето на жената от семейството и преминавайки към създаването на ново. В други култури белия цвят се свързва със скръбта, загубата и смъртта.

    Белият цвят в рекламата и маркетинга

    Белият цвят в дизайна се свързва с пространството, което го прави широко разпространен и използван цвят. Този цвят има силата да разширява пространството и да бъде най-важната основа, на която можем да разгърнем цветовата палитра. Този цвят е като грунда за вашето „платно“. На него ще рисувате, създавате и ще отделяте цветовите петна, създавайки силен и красноречив контраст.

    В маркетинга, белия цвят се използва за да придаде усещане за доверие, свежест, безопасност, изтънченост и чистота. Има безброй примери на брандове, който са избрали този цвят за своето лого и визия. Когато този цвят се използва в комбинация с друг от основните цветове, магията е неизбежна. Белият цвят ще въздигне и увеличи многократно силата и качествата на другите цветове. Когато те са подбрани по правилен и точен начин съответстващ със зададената цел, бъдете сигурни че сте създали симфония.

    Неутралната сила на белия цвят го прави основна компонента в минимализма, гоненето на празните пространства, усещането за свобода, въздух и светлина са търсени и желани за този стил.
 

    В графиката играта на контрасти е задължителна и тази игра не би била възможна без белия цвят, което го прави задължителен и незаменим за осъществяването на една графична творба. Играта на сенки и светлосенки, оформящи обектите в определен обем, карайки очите ни да приемат пространството в рисувателния лист като реално. Има много начини по които може да използвате белия цвят, дори и като оптическа измама или подчертаване на изказа, чувството и емоцията която желаете да придадете.

    Търсенето на бяло не е задължително и само в бялото, всъщност този цвят има и много нюанси в днешно време, както топли, студени и неутрални, които са подходящи за конкретните цели в един дизайн. Студените нюанси се свързват със зимата, студените месеци, строгост, но и изисканост и устойчивост. Топлите нюанси на белия цвят създават усещане за уют, доверие, приемственост, усещане за сигурност, надежда, вяра и топлина.

    Използвайте белия цвят и не го забравяйте, той е в основата на всяко изкуство, интериор и живот. Белият лист е предизвикателство, което ви подтиквам да приемете и да се опитате да създадете форма, плътност и текст от него. Този цвят е спойката между всички останали цветове, нещо което никой друг не може да замени. Препоръчвам, когато се колебаете за цвят да се сетите за него.

    Ще се радвам да ми дадете обратна връзка, дали тази рубрика ви харесва? Може да ме намерите в социалните мрежи и да ми пишете @mon.ame.desing
 
Бонус 1 - Pinterest вдъхновение
 
    С обич Вики